1 marca Piotr Jucha objął jedno z kluczowych stanowisk w światowej centrali McDonald’s w Oak Brook pod Chicago. Jako Senior Vice President – Global Restaurant Development & Restaurant Solutions Group będzie odpowiadać za szerokie spektrum zagadnień związanych z restauracjami sieci – od innowacji w ich funkcjonowaniu i wystroju, przez standardy operacyjne i sprzętowe, po strategię i analitykę dotyczącą nieruchomości. Jucha to pierwszy Polak, który w międzynarodowych strukturach McDonald’s zaszedł tak daleko.

Piotr Jucha dołączył do McDonald’s w 1992 r. jako manager-praktykant w jednej z restauracji na Śląsku. Przez ponad 25 lat swojej kariery pełnił w McDonald’s różne role w kraju i zagranicą. Wśród nich takie jak Regional Vice President – Central Europe, czy European Vice President – Development.

W latach 2005 – 2012 Piotr Jucha sprawował funkcję dyrektora generalnego McDonald’s Polska. Pod jego zarządem firma weszła na ścieżkę dynamicznego rozwoju. Z sukcesem przeprowadzono kompleksowy program modernizacji lokali sieci. Zainicjowano i rozwinięto projekt kawiarni McCafé. Wprowadzono również innowacje produktowe, takie jak linia McWrapów. Obecnie polskie restauracje sieci są jednymi z najnowocześniejszych w globalnej sieci McDonald’s. Wśród ponad 100 krajów, gdzie marka jest obecna, Polska jest jednym z kilkunastu wiodących pod względem wyników, nowoczesnych rozwiązań i perspektyw dalszego rozwoju.

Jucha jest absolwentem Energetyki Jądrowej na Politechnice Śląskiej. Ma również dyplom MBA University of Calgary.